ANGOLPANELES MŰANYAG BEJÁRATI AJTÓK

Műanyag bejárati ajtóknál gyakorlatilag két fő típust különböztetünk meg gyártás során, az angolpaneles bejárati ajtókat és a keretrendszerű műanyag bejárati ajtókat. Angolpaneles bejárati ajtók fő eleme, és a minőségét is nagyban meghatározó része maga a panel. Az ajtó fő szerkezeti eleme maga az ajtó tok, melyek a műanyag ablakokhoz hasonlóan lehetnek 4-5-6 karásak, melyek a tok hőszigetelését biztosítják, illetve a tok küszöbrésze. Amenyiben magasabb köszöb a kívánatos, a tok köszöbét hasonlóan az oldalsó elemek anyagához műanyagból készítik, és tokküszöbnek híják. Előnye , hogy a bejárati ajtólap mindkét szigetelése szemból zár rá a köszöbre, vagyis a köszöbrésznél is tökéletes a záródás. Hátránya a magasabb köszöb, hátránya a magasságából és anyagából adódó sérülékenység.

Az alacsonyabb köszöböket alumíniumból, vagy alu műanyag kombinációjából készítik. Ennél a felépítésnél elérhető akár 1, 1,5 cm magas köszöb is, tehát kényelmesebb. Hátránya, hogy a bejárati ajtó szigetelésének csak az alsó éle zár rá, ezért biztonságból egy a tok aljába épített gumi szigetelést építenek a tok aljába, amely nem szemból zár rá a köszöbre, hanem felülről ráfut, így nyitáskor-záráskor kicsit érezni lehet a gumi surlódását, és igővel pici nyomot hagy az alu köszöbön.

Az ajtók kerete szintén többkamrás , legtöbbször egy önálló keret osztások nélkül, melybe egybe építik be a kívánt formájú angol panelt. Legolcsóbb megoldásoknál nem is magát az angol panelt hanem egy teljesen sík stadur elemet vágnak bele, mely így teljesen sík. Hasonló költségtakarékos megoldás ha az ajtókeretbe egy hőszigetelt üveget, ( átlátszót, vagy kategrál mintás) építenek be.
Ez körülbelül a bal oldali rajzhoz hasonló.
Amennyiben az ajtó keretbe egy díszesebb panelt építünk be, látványos javulást érhetünk el.

Az angolpanelek mintája nagyon változatos. Leggyakoribb a Rurik márkanéven  emlegetett panel, melyhez számos díszüveg is rendelhető.
A panelekben elhelyezhető üvegek számát magáról a panel formájáról könnyen megállapíthatjuk. Minden panelnek van egy tömör változata, és a formától függően elhelyezhető benne 1üvegszem, avgy akát 9 is. Az üvegek lehetnek átlátszóak, vagy katedrál üvegek alkalmazásával a beláthatóságot korlátozhatjuk.
Hogyan fokozhatjuk bejárati ajtóink
biztonságát?

Mi az a gombafejes zár?
Mit jelent a kiemelésgátlás?
Mit jelent az átégetés elleni védelem?